Marion Rosen – rosenmetodens opprinnelse

Dersom du slipper frem det du har inne i deg
vil det du har inne i deg frelse deg
Dersom du ikke slipper frem det du har inne i deg
vil det du har inne i deg ødelegge deg.
 
Thomasevangeliet
 

Marion Rosen ble født inn i en jødisk familie i Tyskland i 1914. Som ung kvinne studerte hun dans, og ville gjerne bli danser.  Hun ble også tidlig nysgjerrig på fysioterapi og kroppsbevissthet. Som jøde i Tyskland på 30-tallet opplevde Marion hindringer mot karriere og utdannelse, men fikk en praksisplass hos fysioterapeuten Lucy Heyer i München. Heyer hadde studert under Elsa Gindler, en berømt pioner i kroppsterapier. Heyer samarbeidet også sammen med sin ektemann, psykoterapeuten Gustav Heyer, som hadde stuert under Carl Jung. Lucy Heyer og Marion Rosen arbeidet med pasienter som også gikk til psykoterapi, og opplevde svært ofte at samspillet mellom psykoterapi og fysioterapi ga svært raskere og mer omfattende resultater i form av bedring for pasientene enn når kun en av disse tilnærmingsmåtene ble brukt. Med kroppsterapi ble det også lettere for pasientene å komme i kontakt med det de egentlig følte.

I begynnelsen av andre verdenskrig måtte Marion flykte fra Tyskland. Hun oppholdt seg i Sverige en stund der hun brukte mye tid på å observere dans og bevegelse mens hun tilbød gratis fysioterapi til danserne. Det var her hun kom i kontakt med Hans Axelson, grunnleggeren av Axelsons Bodywork School i Sverige og Norge, den eneste skolen som tilbyr utdannelse i rosenmetoden.

Siden kom Marion til USA og bosatte seg i Berkeley, California. Hun tok endelige diplomer og arbeidet først som fysioterapeut ved Kaiser Medical Center, og siden med privat praksis.

Rosenmetoden, oppkalt etter Marion Rosen, utviklet seg over mange år med fysioterapeutisk praksis. Marion observerte stadig at de klientene som snakket om sine liv mens de fikk behandling, raskere ble kvitt plagene sine for godt – de kom aldri tilbake med de samme problemene. Hun ble svært oppmerksom på sammenhengen mellom fysisk holdning og den følelsesmessige tilstanden til personene, og noterte seg etterhvert at kroppen er en levende metafor for et menneskes indre emosjonelle og mentale tilstand.

Fra midten av 1970-tallet begynte Marion å lære bort og ta i bruk hennes tidlige trening i avspenning og kroppsterapi. California gikk gjennom en slags kropp-sinn renessanse, og mange studenter ble tiltrukket av Marion og hennes myke men kraftfulle metode.

Etterhvert ble the Rosen Institute til, og utdannelsessentra for rosenmetoden ble grunnlagt i mange land. I USA er rosenmetoden nå en anerkjent metode for somatisk utforskning, personlig vekst og en kraftfull komplimentær helbredelsesterapiform.

Marion Rosen reiste verden rundt for å undervise på introduksjonskurs i rosenmetoden ved de forskjellige sentrene flere ganger i året helt til hun rundet 95 år. I en alder av 97 år arbeider hun fortsatt med å gi behandlinger og holde kurs i USA.

 

Legg igjen et svar